کد خبر: 225782
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۱
فولاد مخصوص خودروسازی

صنعت خودرو جهان در حالی به سمت استقرار چرخه دوم حیات خود می‎رود که صنعت خودرو ما هنوز در استقرار چرخه نخست حیات خود مشکل دارد.

به گزارش «اخبار خودرو»، محمدعلی دیانتی‌زاده در سرمقاله امروز (دوشنبه – ۰۷ مردادماه ۱۳۹۸ ) روزنامه دنیای خودرو، به موضوع« خصوصی ‎سازی » پرداخت.

سرپرست شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

اعلام فراخوان برای رتبه‎بندی پانصد شرکت برتر ایران از سوی سازمان مدیریت صنعتی در حالی اعلام شده است که بنا بر 36 شاخص اصلی این رتبه‎بندی که در شش دسته اصلی قرار می‎گیرند، خودروسازان بزرگ امسال نخواهند توانست جایگاه سال‎های گذشته خود را در این رنکینگ تکرار کنند.

سرفصل نخست این رتبه‎بندی اندازه و رشد شرکت است که فروش، رشد فروش، فروش سرانه و ارزش افزوده را مد نظر قرار می‎دهد. در این شاخص خودروسازان در سال 97 حدود 950هزار دستگاه فروخته‎اند که حدود 600هزار دستگاه از سال 96 کمتر بوده است.

سرفصل دوم این رنکینگ نیز سودآوری و عملکردهایی است که شامل سود، رشد سود، بازده فروش و بازده دارایی می‎شود. در این معیار نیز خودروسازان درمجموع با حدود 14هزار میلیارد تومان زیان انباشته مواجه هستند.

در سرفصل سوم که بهره‎وری است و زیرمجموعه‎هایی مانند بهره‎وری کل، بهره‎وری عوامل، بهره‎وری نیروی انسانی و بهره‎وری سرمایه دارد نیز به‎واسطه کاهش شدید تولید افت قابل توجهی رقم خورده است.

صادرات سرفصل چهارم این رتبه‎بندی است که در این سرفصل نیز خودروسازان به دلایل مختلفی ازجمله موانع تحریمی با کاهش مواجه بوده‎اند. بدیهی است میزان نقدینگی خودروسازان نیز به‎عنوان معیار اصلی بعدی در سطح نامطلوبی قرار دارد.

همچنین در سرفصل ششم نیز که بدهی و بازار بوده و مشتمل بر نسبت بدهی و پوشش هزینه بهره است، خودروساران علاوه بر 20هزار میلیارد تومان بدهی به قطعه‎سازان، بدهی‎های سنگینی نیز به بانک‎ها دارند.

این در حالی است که بنا بر رتبه‎بندی پانصد شرکت برتر ایران در سال 96 (که با الگوی فورچون500 برای شرکت‎های برتر دنیا انجام می‎شود)، خودروسازان پس از بانک‎ها، پتروشیمی‎ها، تولیدکنندگان فراورده‎های نفتی و فلزات اساسی که به ترتیب 26، 14، 13 و 7 درصد از کل درآمدهای غیرنفتی این فهرست را ایجاد می‎کنند، با 6 درصد در رتبه پنجم قرار داشتند. اما حساسیت افت جایگاه خودروسازان در این رنکینگ‎ها از این لحاظ نیز بسیار بالاست که صنعت خودرو پس از صنعت بانکداری بالاترین سهم اشتغال‎زایی را در کشور دارد.

   همه این‎ها زنگ هشداری است برای توجه ویژه به صنعت خودرو با هدف ایجاد یک اقتصاد پایدار در این صنعت که متضمن درون‎زایی و برون‎نگری توامان آن باشد. تحریم‎پذیری صنعت خودرو ایران به دلیل نداشتن جایگاه در زنجیره ارزش بین‎المللی است؛ صنعتی که در کشاکش تحریم‎ها بیش از پیش به اهمیت آن در رونق تولید پی می‎بریم و داشته‎ها و نداشته‎های آن روشن‎تر می‎شود.

  شاخص تاب‎آوری این صنعت که ازجمله شاخص‎های رتبه‎بندی پانصد شرکت برتر کشور نیز بوده، بسیار پایین است. صنعت خودرو ما نیاز به تقویت توان رقابت‎پذیری و برندسازی در سطح بین‎المللی دارد و این نیازمند اصلاح ساختاری و بازپیکره‎بندی آن است. نمی‎توان با صنعتی که نقش مهمی در ایجاد اشتغال پایدار مستقیم و غیرمستقیم دارد و سهم بزرگی در تولید ناخالص داخلی، چنین بی‎برنامه و غیر استراتژیک برخورد کرد. آن هم در حالی که صنعت خودرو جهان در مسیر انقلاب صنعتی چهارم و هوشمندسازی حرکت می‎کند و انعطاف‎پذیری خود را برای همسویی با کسب‎وکارهای پلتفرمیک بیش‎تر کرده است.

صنعت خودرو جهان در حالی به سمت استقرار چرخه دوم حیات خود می‎رود که صنعت خودرو ما هنوز در استقرار چرخه نخست حیات خود مشکل دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =